Bundesliga er den tyske toppligaen, men til tross for sin enorme popularitet er det også en av de yngste ligaene i Europa. Bundesliga ble etablert som en del av UEFA konføderasjonen i 1963. Totalt har 56 klubber konkurrert i ligaen siden den ble etablert og hver sesong består av 18 ulike lag. Dette er ulikt de 20 lagene som de fleste andre ligaer i Europa består av.

Selv om 56 ulike klubber har konkurrent om trofeet de siste 58 årene har Bayern-Munchën stukket av med pokalen hele 30 ganger. Til tross for dette er ligaen hjem for en rekke profilerte lag som Borussia Dortmund, Hamburger SV, Werder Bremen, Borussia Mönchengladbach og VfB Stuttgart.

Den tyske ligaen er beregnet som en av de mest populære i Europa bak Premier League, La Liga, Serie A og La Ligue 1. I dag er det Deutscher Fussball-bund (Det tyske fotballforbundet) som står bak organiseringen av ligaen. Imidlertid har den gjennomgått en rekke endringer siden oppstart.

Historien om Bundesliga

Tyskland var relativt sent ute med etableringen av en nasjonal proffliga i fotball. Frem til 1949 hadde fotball kun blitt spilt på amatørnivå i en rekke regionale mesterskap organisert av ulike organisasjoner og fotballklubber. Imidlertid ble landet introdusert til sitt første større mesterskap i 1949 da Oberligen (overligaen) ble etablert. Her møttes de regionale vinnerne i en playoff der de to siste møtes i en nasjonal finale.

Gjennom 1950 tallet ble det stadig mer populært med fotball i tyskland og behovet for et større nasjonalt mesterskap ble åpenbart. En av årsakene til dette var at de mer etablerte ligaene i utlandet begynte å trekke tyske talenter ut av landet og klubbene så behovet for bedre organisering av mesterskapet.

Resultatet var DS-Oberliga som ble etablert i 1950. Denne ligaen fungerte som eliteserien for tysk fotball, men har gjennomgått en rekke omorganiseringen siden opprinnelsen. I utgangspunktet skulle det spille 14 ulike lag i ligaen, men i dag består ligaen av 18 lag. Dette er fortsatt lavere enn de 20 mange andre nasjonale mesterskap styrer etter.

Imidlertid spilte fortsatt DS-Oberliga sin rolle som regionale mesterskap og det var kun vinnerne som gikk videre til et nasjonalt mesterskap. Bundesliga som vi kjenner det i dag kom derfor ikke på plass før i 1962, med den første sesongen det påfallende året. FC Köln var den første vinneren av Bundesliga og har vunnet 2 titler totalt.

Det er kun ett lag som har vært i Bundesliga siden etableringen og dette er Bayern Munchën som har spilt 57 sesonger i Bundesliga, etterfulgt av Borussia Dortmund (55), VfB Stuttgart (55), Borussia Mönchengladbach (54) og Eintracht Frankfurt (53).

Turneringen

Bundesliga er organisert som en klassisk turnering der 18 lag kjemper om å samle mest mulig poeng gjennom sesongen. De følger poengsystemet der lagene får 3 poeng for seier, 1 poeng for uavgjort og 0 poeng for tap. Det laget som flest poeng på slutten av serien ender opp som serievinner. De fire beste lagene i Bundesliga går videre til Champions League, mens de tre dårligste lagene i ligaen rykker ned til 2. Bundesliga. Tilsvarende rykker de 3 beste lagene i 2. Bundesliga opp og erstatter de som rykket ned.

Profilerte lag i Bundesliga





Tysk fotball

Selv om Bundesliga er en av de største ligaene i Europa, skiller de seg ut fra de andre store ligaene på flere området. Blant annet er det langt mer vanlig at klubbene går med overskudd takket være strenge regler for drift i eliteserien, men også fordi en rekke tradisjonelle lag har store konsern som eiere, fremfor tradisjonelle eiere. Blant annet eier bedrifter som Bayer AG og Volkswagen konsernet hvert sitt lag i den tyske eliteserien.

Tyskland har også blant de laveste lønningene for fotballspillere, samt lave priser på inngangsbilletter til de ulike kampene i eliteserien. Til tross for dette var hele 11 av 18 klubber drevet med overskudd og liten belåningsgrad til sammenlignet med andre eliteklubber i Europa som ofte har pengesterke eiere og høy belåning på sine selskaper. De store kampene i tysk fotball kan trekke opptil 13 millioner tilskuere fordelt på tribuner og TV-benken.